torsdag, oktober 26, 2006

Hårdare tag i skolan

Skolminister Björklund vill ha hårdare tag i skolan, enligt Aftonbladet. Att man inte ska leka med mobiler eller lyssna på mp3-spelare på lektionerna borde vara självklart. Men frågan är om man kommer nån vart med det här förslaget.

Det behövs nog mindre av hårda tag i skolan än av annorlunda tag. Gammaldags kadaverdisciplin vad hjälper det mot barn som lider av ADHD eller andra problem. De behöver speciell hjälp för att övervinna sina handikapp. Respekt hos eleverna är något man ska förtjäna genom sitt sätt att vara inte genom att banka in rädsla!

Den andra frågan är ju lärarnas utbildning och dess urval. Om man enbart väljer de som är duktiga på ett ämne, dvs högst betyg, hittar man bara plugghästar som kanske själva, tyvärr, varit utsatta för mobbning. Den känslan av rädsla tar de med sig som vuxna in i klassrummet när de ställs inför de gapigaste och högljuddaste eleverna. En situation som många inte kan hantera!

Urvalet av lärare bör i minst lika hög grad fokusera på ledarskap och pedagogik som på kunskaper. Du behöver inte doktorerat i historia för att undervisa 12-åringar men du behöver definitivt vara duktig på att leda klassen och ha en hög pedagogisk förmåga. Först då tror jag att vi kan komma till rätta med problemen i skolan.


Har själv sett exempel på "snälla" lärare som varit så mesiga att deras klass fått gå i total spinn under hela högstadiet tills de nått en punkt där de inte ens kunde hålla eleverna i klassrummet. Och typiskt nog för skolan involverar man inte föräldrarna långt efter att situationen blivit ohållbar. När ska skolan fatta att det är VÅRA barn och låta oss hjälpa till med att reda ut problemen!? Och helst göra det från början inte när det är fullt kaos.

Inga kommentarer: